Qualiview score

Zorgaanbod

Overige therapievormen

Hieronder vind u een overzicht van al onze overige therapieën.

Dry Needling

Wat is Dry-Needling?

Dry Needling richt zich op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

Wat is een spierverharding en wat voelt u?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’)in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken. Klachten kunnen zich uiten door:

  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
  • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
  • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
  • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

Spierverhardingen kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld:

  • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
  • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
  • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten
  • Overbelasting bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
  • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
  • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
  • Chronische infecties en allergieën
  • Slaaptekort

Is Dry-Needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld. Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen. Het is met name vanuit het verklaringsmodel dat Dry Needling deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut.

De behandeling

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn ‘local twitch respons’ waarna deze spier zich meer ontspant.
Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

Wat doet een fysiotherapeut eerst?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren. In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng. Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteed ook in zijn onderzoek daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar 1 spier.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn. Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer. In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van meerdere spieren om even uw reactie te testen.

Vergoeding

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie of manuele therapie. Indien u aanvullend verzekerd bent vallen ook de kosten voor Dry-Needling hieronder.

Wilt u meer informatie over Dry Needling en de bijbehorende vergoeding(en)? Neem dan gerust contact op met FYSIO Eibergen, wij informeren u graag!

Maak een afspraak

Tapen en bandangeren

Wat is Tapen?

Tape bestaat uit klevend, niet-elastisch materiaal, dat in stroken van 2,5 cm, 3,75 cm en 5 cm breed verkrijgbaar is. Tape fungeert als het ware als een kunstmatige band of pees en geeft ondersteuning bij spierverrekkingen, peesontstekingen en instabiele gewrichten. Hierbij wordt getracht ongewenste bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen, terwijl het normale bewegingspatroon toch behouden blijft. Het voordeel van een tape is dat het niet alleen mechanische steun geeft, maar ook het spiergevoel (de propriosepsis) verbetert. Door de trek aan de huid reageren de spieren sneller dan normaal op bewegingen. De nadelen van tape kunnen zijn een verminderde circulatie, stuwing, of zenuminklemming bij een te strak zittende tape, huidirritaties en na verloop van tijd afnemen van de werking doordat de tape lossen gaat zitten. Bovendien vraagt goed aanleggen van een ttape behoorlijk veel oefening en vaardigheid.

Wat is bandageren?

Onder het woord “bandage” verstaan we meestal een ondersteuning die met behulp van zwachtels is aangelegd. Bandages kunnen nogal verschillen, doordat de zwachtels kunnen variëren van klevend tot niet-klevend, licht tot sterk elastisch, poreus tot niet poreus. Ook wordt het woord bandage vaak gebruikt voor de zachtere, stoffen braces, die weinig steun geven, maar wel prettig aanvoelen. Bandages worden vaak gebruikt bij een vers letsel (compressieverband, bijvoorbeeld bij een dikke enkel), als onderdeel van tape, of om het gewricht warm te houden bij chronische klachten.

Medical Taping Concept

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

De gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt.

De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.

Conventionele sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden. Dit heeft een vertragende werking op het herstel. Langdurige partiële of totale immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt bovendien contracturen, waardoor behandeling nodig is om te revalideren van het herstel. De tijdsduur van immobilisering moet daarom zo kort mogelijk gehouden worden. Nog beter is het, als immobilisering voorkomen kan worden.

In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van CureTape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De nadelen van conventioneel immobiliseren worden zo voorkomen. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.
De liftende werking die de CureTape op de huid heeft, zorgt ervoor dat de subcutane bloedcirculatie verbeterd en de lymfe afvoer wordt bevorderd. De initiële lymfevaatjes kunnen zich door de drukverlaging meer openen. Dit komt exact overeen met de doelstelling van de manuele lymfdrainage.

Aangezien de effecten van de tape congruent zijn met de doelstelling van de manuele lymfdrainage, vormt de tape een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem.

De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Samenvattend kunnen de effecten als volgt ingedeeld worden:

  • Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
  • Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
  • Pijndemping
  • ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
    • stimuleren van proprioceptie
    • correcties van de bewegingsrichting
    • vergroten van de stabiliteit
  • neuro-reflectoire beïnvloeding

Het toepassingengebied mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen.

Werkwijze bij tapen en bandageren

Voor het tapen/bandageren wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan naar het bewegingsapparaat (lichaam) in het algemeen en naar specifiek het lichaamsdeel dat gebandageerd moet worden. Hierbij wordt er onder andere gelet op degeneratieve verschijnselen, standafwijkingen, scheefstanden en spierspanningsverschillen. Deze veranderingen kunnen er namelijk voor zorgen dat u op plaatsen overbelast raakt. Bijvoorbeeld sporten bevat veel herhaalde bewegingen, waardoor structuren (weefsels) overbelast kunnen raken. Het overbelaste weefsel raakt hierdoor steeds verder verzwakt. Dit kan leiden tot een plotselinge blessure in de vorm van een pees- of spierscheuring. In het onderzoek dat de therapeut vooraf aan de behandeling uitvoert, worden deze overbelaste of verzwakte weefsels gesignaleerd. Vervolgens wordt er een advies gegeven om deze veranderingen in de weefsels tegen te gaan en zodoende blessures tegen te gaan.

Vergoeding

Voor de eerste behandeling met tape zijn er geen kosten aan gebonden. De daarop volgende behandelingen worden door de patient zelf betaald. U koopt uw eigen rol met tape. Deze tape blijft uw eigendom en zal ook alleen gebruikt worden bij uw behandeling en ondersteuning van uw klacht. De kosten voor een rol CureTape (à 5 meter) zijn €15,00.

Tapen bij hooikoortsklachten

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoortsklachten: niesbuien, rode en jeukende ogen en een verstopte neus. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Veel hooikoortspatiënten weten niet goed wat ze met hun klachten aan moeten. Hooikoortsmedicijnen kunnen de hevigheid van allergische reacties sterk verminderen, maar minder bekend is dat de fysiotherapeut ook een effectief wapen kan inzetten: Medical Tape! Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen of zelfs ervoor kan zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen doorkomt. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode eens toe te passen als u last heeft van hooikoorts!

Maar, hoe werkt dat dan?

Net zoals met massage invloed kan worden uitgeoefend binnen het lichaam, heeft een behandeling met tape ook dit effect met als voordeel dat tape 24 uur per dag werkt. De fysiotherapeut brengt de tape aan op rug, schouders en borstspieren. Door de tape op een aantal plaatsen aan te brengen kan er via het zenuwstelsel invloed worden uitgeoefend op de hulpademhalings-spieren en het longgebied. Het meest ideaal is om de tape voor het hooikoortsseizoen aan te brengen. Wanneer er al klachten zijn, kan de tape ook worden aangebracht tijdens de klachten periode. Na het aanbrengen kan de tape een aantal dagen tot een week gedragen worden.

Medical tape is een uitstekende oplossing voor hooikoortspatiënten!

Bron: FysioTape

Maak een afspraak

Menstruatiepleister

De CureTape Menstruatiepleister

Zoals u wellicht weet is CureTape ook geschikt voor het behandelen van menstruatieklachten. Erg veel vrouwen hebben vlak voor of tijdens de menstruatie last van nare menstruatieklachten: buikpijn, hoofdpijn en soms misselijkheid en braken. Met de CureTape Menstruatiepleister verdwijnen deze klachten op natuurlijke wijze. Dus zonder medicijnen te slikken! De Menstruatiepleister is vervaardigd van het u bekende CureTape, een rekbare tape waarvan de elasticiteit overeenkomt met de elasticiteit van de eigen huid. Door op juiste wijze gebruik te maken van deze eigenschap, worden zenuwbanen in het huidgebied beïnvloed.

Normaal gesproken dient CureTape altijd door een tapespecialist, volgens het Medical Taping Concept (MTC), te worden aangebracht. De tapetechniek om menstruatieklachten te verhelpen is echter zo eenvoudig dat vrouwen prima in staat blijken te zijn om dit zelf aan te brengen. Daarom hebben wij besloten een consumentenproduct voor deze doelgroep te ontwikkelen. Via diverse beurzen (Huishoudbeurs, Kruidvat Festijn en Libelle beurs) hebben wij de reacties van vrouwen gepeild en het blijkt dat vrouwen zeer enthousiast zijn over dit product.

Het pleistermateriaal is gemaakt van een elastische, ventilerende katoenen stof met een anti-allergische lijmlaag van acryl. De pleister is 140% rekbaar en is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid. Door op juiste wijze gebruik te maken van deze eigenschap, worden zenuwbanen in het huidgebied beïnvloedt. Deze zenuwbanen hebben een directe relatie met de zenuwbanen van de baarmoeder. Via deze volstrekt natuurlijke weg, die gebruik maakt van de normale reflexen van het lichaam, wordt de baarmoeder beïnvloed. Met Menstruatiepleister verdwijnen menstruatieklachten op natuurlijke wijze meestal volledig binnen 1 uur.

Eigenschappen van de Menstruatiepleister:

  • Het materiaal is anti-allergisch, ook mensen met een pleister allergie verdragen deze pleister meestal goed.
  • De pleister kan zonder problemen meerdere dagen achtereen gedragen worden.
  • De lijmlaag is in een golvend patroon aangebracht, waardoor de pleister goed ventileert.
  • Het materiaal is watervast, u kunt dus gewoon douchen of zwemmen met de tape.
  • Bij zorgvuldig gebruik komen huidirritaties zelden voor.
  • Als de pleister langer dan een half uur aaneengesloten irriteert, dient u de pleister te verwijderen.

Hoelang moet de pleister blijven zitten?

Omdat de klachten per vrouw verschillend zijn, is ook de duur van het gebruik per vrouw verschillend. In het algemeen wordt de pleister 1 tot 3 dagen gebruikt. Het kan absoluut geen kwaad als u de pleister langer dan 3 dagen draagt. Meestal zal de pleister na enige tijd als hinderlijk worden ervaren. In dat geval kan de pleister verwijderd worden en zult u merken dat de menstruatieklachten verdwenen zijn. Let op: het kan voorkomen dat dit voor de rug- en buikpleister niet gelijktijdig is! Ook dit kan per vrouw verschillen. Verwijder dus alleen de pleister die u als hinderlijk gaat ervaren!

Wanneer moet ik de tape aanbrengen?

De CureTape Menstruatiepleister® kan worden aangebracht zodra de eerste verschijnselen van menstruatieklachten zich voordoen. Dit kan 1 tot 2 dagen voor de menstruatie zijn.

Hoe verwijder ik de tape?

Omdat de pleister erg goed hecht, dient u de pleister zorgvuldig te verwijderen. Dit gaat het best wanneer u de pleister goed nat maakt onder de douche of in bad, vervolgens met uw vingers de huid strak trekt en de pleister met uw andere hand voorzichtig weg rolt. Bij onzorgvuldig verwijderen, zoals trekken aan de pleister, kan huidirritatie ontstaan.

De CureTape Menstruatiepleister: Wetenschappelijk bewezen!

Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld het aanbrengen van de pleisters? Vragen stellen? Of gewoon meer informatie opzoeken? Neem contact op met FYSIO Eibergen.

Maak een afspraak

Echografie

Wat is echografie?

Vaak wordt u onderzocht door een fysiotherapeut, maar kan de fysiotherapeut uw probleem of aandoening niet ‘zien’. Echografie, of beter gezegd Musculo Skeletal Ultrasoud (MSU), geeft de fysiotherapeut een oplossing voor dit probleem. Met echografie kunnen door middel van geluidsgolven pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten in beeld worden gebracht.

Hierdoor kan de fysiotherapeut net dat stapje extra leveren: het oordeel omtrent uw probleem of aandoening is betrouwbaarder, het kan twijfel wegnemen en het behandelplan effectiever en efficiënter maken.

Bij welke klachten wordt echografie toegepast?

Echografie wordt bijvoorbeeld toegepast bij irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een tenniselleboog en verkalking in pezen. Ook een slijmbeursontsteking of hielspoor kan met behulp van echografie zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast wordt echografie ook toegepast bij:

  • Een spierblessure
  • Verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden
  • Onderzoek naar cystes
  • Het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten

Hoe gaat echografie precies in z’n werk?

De fysiotherapeut gaat met een echokop met gel erop over het lichaamsdeel waar je klachten hebt. Op een scherm wordt het onderzochte gebied in zwart/wit in beeld gebracht. Het echografie-onderzoek duurt maximaal een half uur. Het doet geen pijn en is niet schadelijk voor uw lichaam. Na afloop van het echografisch onderzoek bespreekt de fysiotherapeut de uitslag van het onderzoek met u. Zo kan er samen met u (de patiënt) een behandelplan worden opgesteld.

Maak een afspraak

Schockwave

Wat is shockwave?

Shockwave, ook wel Extracorporeal ShockWave Therapy (ESWT) genoemd, is een behandel-en pijnbestrijdingsmethode waarmee door middel van gefocusseerde geluidsgolven de pijnlijke plek wordt behandeld. Deze geluidsgolven verbeteren de bloedsomloop en stofwisseling in het blessuregebied waardoor de pijn afneemt. Uw lichaam wordt op deze manier gestimuleerd om de blessure zelf te genezen. Shockwave therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen op het gebied van pijnbestrijding. In tegenstelling tot conventionele behandelmethodes wordt met Shockwave therapie de pijn direct bij de oorsprong bestreden, zonder medicatie of chirurgie. Met Shockwave therapie bent u dus vaak snel van uw pijn af, zonder operatie!

De klachten waarbij Shockwave therapie wordt toegepast

Heeft u chronische pijn zoals hielspoor, verkalking in de schouder, een tennisarm of golfelleboog? En heeft u alles al geprobeerd om ervan verlost te raken, zoals medicatie, injecties, fysiotherapie en relaxatiemethodes? Zonder resultaat en met terugkeer van de pijn, soms erger dan voorheen? Dan is Shockwave therapie wellicht voor u dé oplossing!

Bij FYSIO Eibergen passen wij Shockwave therapie onder andere toe bij:

  • Chronische pijnklachten in spieren en pezen, denk aan:
    • Hiel
    • Achillespees
    • Kniepees
    • Elleboog
    • Schouder
  • Scheenbeenklachten (shin splints)
  • Spierverrekkingen

Maar wat is nu het verschil met echografie?

Net zoals bij echografie werkt Shockwave therapie door middel van geluidsgolven. Het verschil met echografie, is dat bij de Shockwave behandeling geen beelden van het behandelde lichaamsdeel worden gecreëerd. Daarnaast wordt met de Shockwave behandeling de klacht of blessure op weefselniveau behandeld, waardoor de pijn afneemt (pijnbestrijding). Echografie is ‘slechts’ een additief op het onderzoek voor het beter in kaart brengen van de pijnklacht of blessure met als doel een effectiever en efficiënter behandelplan op te stellen. Met echografie wordt niet rechtstreeks pijn bestreden, zoals bij Shockwave therapie wel het geval is.

Shockwave & echografie, een goede combinatie!

Shockwave en echografie kunnen in sommige gevallen prima gecombineerd worden. Met behulp van echografie kan de fysiotherapeut namelijk snel en duidelijk bepalen wat precies uw pijn veroorzaakt en waar de oorzaak van dit probleem zit. Zo is bijvoorbeeld met echografie kalkafzetting goed zichtbaar. Hierdoor kan de fysiotherapeut, na constatering van de exacte locatie van de kalkafzetting, de Shockwave therapie gericht op die plek toepassen. Dit maakt deze combinatie van behandelmethoden enorm effectief!

Maak een afspraak

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak

Onze fysiotherapeuten

Ina

Ina

Gewald

Corrine

Corrine

Holtkamp

Cindy

Cindy

Nienhuis - ten Elshof

Tobias

Tobias

Klein Bruinink

Ferron

Ferron

Riethorst

Maak een afspraak

App ons

App ons