Tapen & bandageren

p346200823-5

Wat is Tapen?

Tape bestaat uit klevend, niet-elastisch materiaal, dat in stroken van 2,5 cm, 3,75 cm en 5 cm breed verkrijgbaar is. Tape fungeert als het ware als een kunstmatige band of pees en geeft ondersteuning bij spierverrekkingen, peesontstekingen en instabiele gewrichten. Hierbij wordt getracht ongewenste bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen, terwijl het normale bewegingspatroon toch behouden blijft. Het voordeel van een tape is dat het niet alleen mechanische steun geeft, maar ook het spiergevoel (de propriosepsis) verbetert. Door de trek aan de huid reageren de spieren sneller dan normaal op bewegingen. De nadelen van tape kunnen zijn een verminderde circulatie, stuwing, of zenuminklemming bij een te strak zittende tape, huidirritaties en na verloop van tijd afnemen van de werking doordat de tape lossen gaat zitten. Bovendien vraagt goed aanleggen van een ttape behoorlijk veel oefening en vaardigheid.

Wat is bandageren?

Onder het woord “bandage” verstaan we meestal een ondersteuning die met behulp van zwachtels is aangelegd. Bandages kunnen nogal verschillen, doordat de zwachtels kunnen variëren van klevend tot niet-klevend, licht tot sterk elastisch, poreus tot niet poreus. Ook wordt het woord bandage vaak gebruikt voor de zachtere, stoffen braces, die weinig steun geven, maar wel prettig aanvoelen. Bandages worden vaak gebruikt bij een vers letsel (compressieverband, bijvoorbeeld bij een dikke enkel), als onderdeel van tape, of om het gewricht warm te houden bij chronische klachten.

Medical Taping Concept

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.
De gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.
Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt.
De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.
Conventionele sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden. Dit heeft een vertragende werking op het herstel. Langdurige partiële of totale immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt bovendien contracturen, waardoor behandeling nodig is om te revalideren van het herstel. De tijdsduur van immobilisering moet daarom zo kort mogelijk gehouden worden. Nog beter is het, als immobilisering voorkomen kan worden.
In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van CureTape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De nadelen van conventioneel immobiliseren worden zo voorkomen. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.
De liftende werking die de CureTape op de huid heeft, zorgt ervoor dat de subcutane bloedcirculatie verbeterd en de lymfe afvoer wordt bevorderd. De initiële lymfevaatjes kunnen zich door de drukverlaging meer openen. Dit komt exact overeen met de doelstelling van de manuele lymfdrainage.
Aangezien de effecten van de tape congruent zijn met de doelstelling van de manuele lymfdrainage, vormt de tape een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem.
De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Samenvattend kunnen de effecten als volgt ingedeeld worden:

  1.  spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
  2.  belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
  3.  pijndemping
  4.  ondersteunen gewrichtsfunctie, door:Cure tape 1
    • stimuleren van proprioceptie
    • correcties van de bewegingsrichting
    • vergroten van de stabiliteit
  5. neuro-reflectoire beïnvloeding

Het toepassingengebied mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen.

Werkwijze bij tapen en bandageren

Voor het tapen/bandageren wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan naar het bewegingsapparaat (lichaam) in het algemeen en naar specifiek het lichaamsdeel dat gebandageerd moet worden. Hierbij wordt er onder andere gelet op degeneratieve verschijnselen, standafwijkingen, scheefstanden en spierspanningsverschillen. Deze veranderingen kunnen er namelijk voor zorgen dat u op plaatsen overbelast raakt. Bijvoorbeeld sporten bevat veel herhaalde bewegingen, waardoor structuren (weefsels) overbelast kunnen raken. Het overbelaste weefsel raakt hierdoor steeds verder verzwakt. Dit kan leiden tot een plotselinge blessure in de vorm van een pees- of spierscheuring. In het onderzoek dat de therapeut vooraf aan de behandeling uitvoert, worden deze overbelaste of verzwakte weefsels gesignaleerd. Vervolgens wordt er een advies gegeven om deze veranderingen in de weefsels tegen te gaan en zodoende blessures tegen te gaan.

Vergoeding

Voor de eerste behandeling met tape zijn er geen kosten aan gebonden. De daarop volgende behandelingen worden door de patient zelf betaald. U koopt uw eigen rol met tape. Deze tape blijft uw eigendom en zal ook alleen gebruikt worden bij uw behandeling en ondersteuning van uw klacht. De kosten voor een rol CureTape (à 5 meter) zijn €15,00.

 

Tapen bij hooikoortsklachten

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoortsklachten: niesbuien, rode en jeukende ogen en een verstopte neus. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Veel hooikoortspatiënten weten niet goed wat ze met hun klachten aan moeten. Hooikoortsmedicijnen kunnen de hevigheid van allergische reacties sterk verminderen, maar minder bekend is dat de fysiotherapeut ook een effectief wapen kan inzetten: Medical Tape!

Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen of zelfs ervoor kan zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen doorkomt. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode eens toe te passen als u last heeft van hooikoorts!

Maar, hoe werkt dat dan?

Net zoals met massage invloed kan worden uitgeoefend binnen het lichaam, heeft een behandeling met tape ook dit effect met als voordeel dat tape 24 uur per dag werkt. De fysiotherapeut brengt de tape aan op rug, schouders en borstspieren. Door de tape op een aantal plaatsen aan te brengen kan er via het zenuwstelsel invloed worden uitgeoefend op de hulpademhalings-spieren en het longgebied. Het meest ideaal is om de tape voor het hooikoortsseizoen aan te brengen. Wanneer er al  klachten zijn, kan de tape ook worden aangebracht tijdens de klachten periode. Na het aanbrengen kan de tape een aantal dagen tot een week gedragen worden.

Medical tape is een uitstekende oplossing voor hooikoortspatiënten!

Bron: FysioTape

Menstruatiepleister

De CureTape Menstruatiepleister
Zoals u wellicht weet is CureTape ook geschikt voor het behandelen van menstruatieklachten. Erg veel vrouwen hebben vlak voor of tijdens de menstruatie last van nare menstruatieklachten: buikpijn, hoofdpijn en soms misselijkheid en braken. Met de CureTape Menstruatiepleister verdwijnen deze klachten op natuurlijke wijze. Dus zonder medicijnen te slikken! De Menstruatiepleister is vervaardigd van het u bekende CureTape, een rekbare tape waarvan de elasticiteit overeenkomt met de elasticiteit van de eigen huid. Door op juiste wijze gebruik te maken van deze eigenschap, worden zenuwbanen in het huidgebied beïnvloed.
Normaal gesproken dient CureTape altijd door een tapespecialist, volgens het Medical Taping Concept (MTC), te worden aangebracht. De tapetechniek om menstruatieklachten te verhelpen is echter zo eenvoudig dat vrouwen prima in staat blijken te zijn om dit zelf aan te brengen. Daarom hebben wij besloten een consumentenproduct voor deze doelgroep te ontwikkelen. Via diverse beurzen (Huishoudbeurs, Kruidvat Festijn en Libelle beurs) hebben wij de reacties van vrouwen gepeild en het blijkt dat vrouwen zeer enthousiast zijn over dit product.
Het pleistermateriaal is gemaakt van een elastische, ventilerende katoenen stof met een anti-allergische lijmlaag van acryl. De pleister is 140% rekbaar en is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid. Door op juiste wijze gebruik te maken van deze eigenschap, worden zenuwbanen in het huidgebied beïnvloedt. Deze zenuwbanen hebben een directe relatie met de zenuwbanen van de baarmoeder. Via deze volstrekt natuurlijke weg, die gebruik maakt van de normale reflexen van het lichaam, wordt de baarmoeder beïnvloed. Met Menstruatiepleister verdwijnen menstruatieklachten op natuurlijke wijze meestal volledig binnen 1 uur.

Eigenschappen van de Menstruatiepleister:

  • Het materiaal is anti-allergisch, ook mensen met een pleister allergie verdragen deze pleister meestal goed.
  • De pleister kan zonder problemen meerdere dagen achtereen gedragen worden.
  • De lijmlaag is in een golvend patroon aangebracht, waardoor de pleister goed ventileert.
  • Het materiaal is watervast, u kunt dus gewoon douchen of zwemmen met de tape.
  • Bij zorgvuldig gebruik komen huidirritaties zelden voor.
  • Als de pleister langer dan een half uur aaneengesloten irriteert, dient u de pleister te verwijderen.

Hoelang moet de pleister blijven zitten?menstruatie pleister 2
Omdat de klachten per vrouw verschillend zijn, is ook de duur van het gebruik per vrouw verschillend. In het algemeen wordt de pleister 1 tot 3 dagen gebruikt. Het kan absoluut geen kwaad als u de pleister langer dan 3 dagen draagt. Meestal zal de pleister na enige tijd als hinderlijk worden ervaren. In dat geval kan de pleister verwijderd worden en zult u merken dat de menstruatieklachten verdwenen zijn. Let op: het kan voorkomen dat dit voor de rug- en buikpleister niet gelijktijdig is! Ook dit kan per vrouw verschillen. Verwijder dus alleen de pleister die u als hinderlijk gaat ervaren!

Wanneer moet ik de tape aanbrengen?
De CureTape Menstruatiepleister® kan worden aangebracht zodra de eerste verschijnselen van menstruatieklachten zich voordoen. Dit kan 1 tot 2 dagen voor de menstruatie zijn.

Hoe verwijder ik de tape?
Omdat de pleister erg goed hecht, dient u de pleister zorgvuldig te verwijderen. Dit gaat het best wanneer u de pleister goed nat maakt onder de douche of in bad, vervolgens met uw vingers de huid strak trekt en de pleister met uw andere hand voorzichtig weg rolt. Bij onzorgvuldig verwijderen, zoals trekken aan de pleister, kan huidirritatie ontstaan.menstruatie pleister 1

De CureTape Menstruatiepleister: Wetenschappelijk bewezen!
Het is wetenschappelijk bewezen dat CureTape Menstruatiepleister helpt! Wilt u de resultaten van het onderzoek zien? Klik dan hier.
Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld het aanbrengen van de pleisters? Vragen stellen? Of gewoon meer informatie opzoeken? Neem contact op met FYSIO Eibergen of bekijk de site van CureTape Menstruatiepleister! www.menstruatiepleister.nl