Shockwave

p525177488-5

Wat is shockwave?

Shockwave, ook wel Extracorporeal ShockWave Therapy (ESWT) genoemd, is een behandel-en pijnbestrijdingsmethode waarmee door middel van gefocusseerde geluidsgolven de pijnlijke plek wordt behandeld. Deze geluidsgolven verbeteren de bloedsomloop en stofwisseling in het blessuregebied waardoor de pijn afneemt. Uw lichaam wordt op deze manier gestimuleerd om de blessure zelf te genezen. Shockwave therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen op het gebied van pijnbestrijding. In tegenstelling tot conventionele behandelmethodes wordt met Shockwave therapie de pijn direct bij de oorsprong bestreden, zonder medicatie of chirurgie. Met Shockwave therapie bent u dus vaak snel van uw pijn af, zonder operatie!

De klachten waarbij Shockwave therapie wordt toegepast

Heeft u chronische pijn zoals hielspoor, verkalking in de schouder, een tennisarm of golfelleboog? En heeft u alles al geprobeerd om ervan verlost te raken, zoals medicatie, injecties, fysiotherapie en relaxatiemethodes? Zonder resultaat en met terugkeer van de pijn, soms erger dan voorheen? Dan is Shockwave therapie wellicht voor u dé oplossing!
Bij FYSIO Eibergen passen wij Shockwave therapie onder andere toe bij:

 • Chronische pijnklachten in spieren en pezen, denk aan:
  • Hiel
  • Achillespees
  • Kniepees
  • Elleboog
  • Schouder
 • Scheenbeenklachten (shin splints)
 • Spierverrekkingen

 

Maar wat is nu het verschil met echografie?

Net zoals bij echografie werkt Shockwave therapie door middel van geluidsgolven. Het verschil met echografie, is dat bij de Shockwave behandeling geen beelden van het behandelde lichaamsdeel worden gecreëerd. Daarnaast wordt met de Shockwave behandeling de klacht of blessure op weefselniveau behandeld, waardoor de pijn afneemt (pijnbestrijding). Echografie is ‘slechts’ een additief op het onderzoek voor het beter in kaart brengen van de pijnklacht of blessure met als doel een effectiever en efficiënter behandelplan op te stellen. Met echografie wordt niet rechtstreeks pijn bestreden, zoals bij Shockwave therapie wel het geval is.

Shockwave & echografie, een goede combinatie!

Shockwave en echografie kunnen in sommige gevallen prima gecombineerd worden. Met behulp van echografie kan de fysiotherapeut namelijk snel en duidelijk bepalen wat precies uw pijn veroorzaakt en waar de oorzaak van dit probleem zit. Zo is bijvoorbeeld met echografie kalkafzetting goed zichtbaar. Hierdoor kan de fysiotherapeut, na constatering van de exacte locatie van de kalkafzetting, de Shockwave therapie gericht op die plek toepassen. Dit maakt deze combinatie van behandelmethoden enorm effectief!