Echografie

medical-1166206_1920

Wat is echografie?

Vaak wordt u onderzocht door een fysiotherapeut, maar kan de fysiotherapeut uw probleem of aandoening niet ‘zien’. Echografie, of beter gezegd Musculo Skeletal Ultrasoud (MSU), geeft de fysiotherapeut een oplossing voor dit probleem. Met echografie kunnen door middel van geluidsgolven pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten in beeld worden gebracht.
Hierdoor kan de fysiotherapeut net dat stapje extra leveren: het oordeel omtrent uw probleem of aandoening is betrouwbaarder, het kan twijfel wegnemen en het behandelplan effectiever en efficiënter maken.

Bij welke klachten wordt echografie toegepast?

Echografie wordt bijvoorbeeld toegepast bij irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een tenniselleboog en verkalking in pezen. Ook een slijmbeursontsteking of hielspoor kan met behulp van echografie zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast wordt echografie ook toegepast bij:

  • Een spierblessure
  • Verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden
  • Onderzoek naar cystes
  • Het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten

Hoe gaat echografie precies in z’n werk?

De fysiotherapeut gaat met een echokop met gel erop over het lichaamsdeel waar je klachten hebt. Op een scherm wordt het onderzochte gebied in zwart/wit in beeld gebracht. Het echografie-onderzoek duurt maximaal een half uur. Het doet geen pijn en is niet schadelijk voor uw lichaam. Na afloop van het echografisch onderzoek bespreekt de fysiotherapeut de uitslag van het onderzoek met u. Zo kan er samen met u (de patiënt) een behandelplan worden opgesteld.