Qualiview score

Nieuws

De kracht van training bij kanker

Datum: 1 februari 2024

De kracht van training bij kanker

Training en krachttraining lijken op het eerste gezicht niet het primaire punt van aandacht te zijn voor mensen die zijn geraakt door kanker. Maar men overziet vaak niet de bredere voordelen van deze activiteiten, die verder gaan dan het behouden van conditie, beweeglijkheid en spierkracht. Krachttraining tijdens een oncologisch behandeltraject biedt veel meer dan dat.

Waarom zou je trainen als je kanker hebt of hebt gehad?
Training tijdens een oncologisch behandeltraject heeft meer voordelen dan alleen het verbeteren van de fysieke conditie en het verminderen van pijn en vermoeidheid. Het versterkt het zelfvertrouwen en zelfbeeld van de patiënt en heeft een positieve impact op de mentale gezondheid. Het geeft de patiënt een doel en een structuur, waardoor er reflectie mogelijk is om voortgang en behoud te zien. De patiënt krijgt meer controle over het eigen herstel, lichaam en geest en dit leidt tot een vergroting van de kwaliteit van leven.

Krachttraining
De meest simpele en meest effectieve manier om progressief doelen te behalen en te stellen is krachttraining. Het traint niet alleen de spieren, maar ook het hart, de longen, de botten en het brein. Het verhoogt de energie, verbetert de slaapkwaliteit, prikkelt het zelfvertrouwen en versterkt het zelfbeeld. Bovendien is krachttraining voor iedereen toegankelijk, aangezien er voor elke oefeningen een aangepast variant beschikbaar is afgestemd op het huidige niveau en de doelstellingen van de patiënt.

Waarom de oncologisch fysiotherapeut?
De oncologische fysiotherapeut ondersteunt de patiënt bij het omgaan met de complexiteit van kanker. Zowel bij de patiënt die kanker heeft, voor kanker wordt behandeld of niet meer behandeld kan worden. Die complexiteit omvat alles van behandelingen, medicatie, specialisten, therapievormen, maar ook onzekerheden en verwachtingen. Samen met de patiënt werkt de oncologisch fysiotherapeut aan het bereiken van het beste resultaat door middel van advies, beoordeling, ondersteuning, te luisteren en natuurlijk (kracht)training. Soms 1-op-1 met een patiënt, soms in groepsvormen, maar altijd met de individuele doelstelling en status van de patiënt als leidraad.

Bij FYSIO Eibergen werken meerdere oncologische fysiotherapeuten met uitgebreide ervaring in de behandeling van patiënten met kanker. Deze fysiotherapeuten hebben een nauwe samenwerking met huisartsen, specialisten en andere zorgverleners die betrokken zijn bij oncologische behandelingen en werken op basis van de meest bewezen en best-practice methodes, om het beste resultaat voor de patiënt te bereiken.

App ons

App ons