Qualiview score

Nieuws

Core stability: de plank misslaan

Datum: 20 mei 2024

Core stability: de plank misslaan

Veel sporters, fysiotherapeuten en trainers denken dat om een sterke ‘core’ te krijgen je veel moet planken, je weet wel die horizontale houding, steunend op je tenen en ellebogen. De plank oefening is een van de meest bekend en populairste oefeningen voor de ‘core’. Het is niet bekend wanneer de plank als oefening is “uitgevonden”, maar wel weten we dat er veel onjuistheden aan de plank en zijn effecten kleven.

Naar de kern van core stability: de plank misslaan

Illusie
Waarom is de plank als oefening eigenlijk zo populair? Nou, omdat het wordt vermarkt als dé manier om je ‘core’ te versterken, je six-pack te laten groeien of je buikvet te laten afnemen. Helaas is het plaatselijk laten afnemen van vet een illusie en niet de manier hoe je lichaam vet verbrand als je gaat sporten.

Dagelijks leven
Wat doet een plank oefening eigenlijk? Als je een plank uitvoert span je je buikspieren, bilspieren en borstspieren aan om de positie (steunen op je tenen en ellebogen, zonder dat je rug doorhangt) te behouden. Even voor de duidelijkheid, deze houding of aanspanning van spieren komt niet voor in het dagelijkse leven, ook niet als je iets tilt, overeind komt of voorover buigt. Het wil niet zeggen dat door het uitvoeren van de plank je spieren niet sterker worden, dat worden ze zeker. Alleen zijn er betere manieren om deze spieren sterker te maken en nog op een manier die logischer, functioneler en uitdagender is.

Stabiliteit
Waarom is de plank gelimiteerd ten opzichte van andere oefeningen om de ‘core’ te versterken? Dan moeten we eerst even duidelijk maken wat ‘core stability’ is. Stabiliteit is het vermogen om externe kracht te evenaren of te overwinnen zonder dat houding veranderd. Ik hoor je denken, dat is precies wat de plank doet toch? Ja en nee, onze rompspieren hebben als functie het tegengaan of aanzetten van rotatiekrachten, zoals bij het werpen van een bal of het dragen van een zware tas. En dat is precies wat de plank niet doet.

Onderzoek
Wat moet je dan doen? Een onderzoek uit 2018 heeft gekeken naar de plank oefening voor 30 seconden (met 20% extra lichaamsgewicht) ten opzichte van een squat met een gewicht wat 6 herhalingen kon worden uitgevoerd. Hieruit kwam naar voren dat de buikspieren evenveel worden aangespannen in beide oefeningen, maar de rugspieren werken 3 tot 5 keer meer aangespannen tijdens de squat, dan bij de plank oefening.

De plank misslaan
Hoewel, tegen populair geloof in zijn dynamische oefeningen, zoals een squat, deadlift maar ook het werpen van een zware medicijnbal, net zo goed of dan niet beter om je ‘core’ te versterken. Er is zeker niks mis met de plank als oefening, maar het dogmatische gebruik ervan en de beweringen dat het een superieure oefening is voor de versterking van de ‘core’ moet de wereld uit anders slaan we de plank mis als het gaat om je ‘core’ te versterken.

App ons

App ons