Qualiview score

Peesontsteking

Peesontsteking

Heb jij wel eens aan speerwerpen gedaan? Op tv lijkt het zo eenvoudig maar het zal jou verbazen hoeveel hierbij komt kijken. Als speerwerper maak jij heel vaak dezelfde beweging maar als jij dit te vaak doet loop jij kans op een peesontsteking. Een peesontsteking is een pijnlijke en hardnekkige blessure aan de pees. De pees is een soort band die de spieren met een bot verbindt. Wanneer deze band overbelast raakt, kunnen er scheurtjes ontstaan waardoor er irritatie ontstaat. In dit geval spreken we van een peesontsteking (tendinopathie).

Oorzaken van een peesontsteking

Een peesontsteking kan meerdere oorzaken hebben. Jij kunt dit bijvoorbeeld krijgen door te vaak eenzelfde beweging te herhalen of door de pees te veel te belasten. Hoe een peesontsteking ontstaat verschilt per persoon, maar wat ze algemeen hebben is dat er microscopisch kleine scheurtjes in de spier ontstaan. Pezen zijn zeer slecht doorbloed, wat als gevolg heeft dat deze kleine scheurtjes herstellen met een soort littekenweefsel, wat van nature zwakker is. Bewegen is noodzakelijk, maar overbelasting kan de klacht wel verergeren. Vaak is de pijn voelbaar op de plek waar de pees aan het bot vastzit.

Klachten bij een peesontsteking

De meest voorkomende klachten die gepaard gaan met een geïrriteerde pees zijn pijn en irritatie. Hoe de peesontsteking aanvoelt verschilt per persoon. Bij de één is de plek rood en gezwollen, bij de ander voelt het stijf. In het begin voel jij alleen pijn als jij je hebt ingespannen, later tijdens de inspanning en op een gegeven moment zelfs in rust. Een peesontsteking komt vaak voor in de schouder, knie, heup of pols. Bekende voorbeelden zijn een tenniselleboog en de ‘Jumpers Knee’.

Fysiotherapie bij een peesontsteking

Bij een tendinopathie moet jij extra alert zijn en de pijn nooit onderschatten. Wat wij van jou vragen is dat jij blijft bewegen maar let op dat jij daarbij niet overbelast. Het is lastig om de juiste balans te vinden, gelukkig kunnen wij jou hierbij helpen. Afhankelijk van hoe ver de klacht is gevorderd, stellen wij samen met jou een behandelplan op.

Daarnaast adviseren wij jou waardoor de kans op een tendinopathie te verkleinen en zelfs te voorkomen valt.

Specialismes die kunnen helpen

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons