Qualiview score

Parkinson

Parkinson

Parkinson is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door progressieve degeneratie van bepaalde zenuwcellen in de hersenen, met name in de substantia nigra, een gebied dat betrokken is bij de controle van beweging. Dit leidt tot een tekort aan dopamine, een neurotransmitter die essentieel is voor het reguleren van beweging, emotie en andere functies. De belangrijkste symptomen van Parkinson zijn onder meer tremoren, stijfheid, trage bewegingen en problemen met balans en coördinatie.

Wat betekent fysiotherapie voor Parkinson

Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het behandelen van Parkinson door het verminderen van symptomen, het verbeteren van mobiliteit en het vergroten van de kwaliteit van leven. Hier zijn verschillende manieren waarop fysiotherapie kan bijdragen aan de behandeling van Parkinson:

  • Bewegingstherapie: Fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen en bewegingstechnieken aanbevelen om spierstijfheid te verminderen, mobiliteit te verbeteren en het bereik van beweging te vergroten. Dit kan helpen bij het verminderen van de impact van de symptomen op het dagelijks leven.
  • Evenwichts- en coördinatietraining: Parkinson kan leiden tot problemen met evenwicht en coördinatie, wat het risico op vallen vergroot. Fysiotherapeuten kunnen programma’s ontwikkelen die zich richten op het verbeteren van deze vaardigheden, waardoor patiënten hun onafhankelijkheid behouden en het risico op letsel wordt verminderd.
  • Looptraining: Veel mensen met Parkinson ervaren loopstoornissen, zoals shuffling (slepen met de voeten) en freezing (plotselinge bevriezing van beweging). Fysiotherapeuten kunnen looptrainingen en technieken aanleren om deze problemen te verminderen en de loopvaardigheid te verbeteren.
  • Krachttraining: Spierzwakte is een veelvoorkomend symptoom van Parkinson, wat kan leiden tot moeite met dagelijkse activiteiten. Gerichte krachttraining onder begeleiding van een fysiotherapeut kan helpen om spierkracht en functionaliteit te verbeteren.
  • Ademhalingsoefeningen: Sommige mensen met Parkinson kunnen problemen hebben met de ademhalingsspieren, wat kan leiden tot kortademigheid en vermoeidheid. Fysiotherapeuten kunnen ademhalingsoefeningen aanbevelen om de longfunctie te verbeteren en de algehele ademhalingscapaciteit te vergroten.
  • Educatie en zelfmanagement: Fysiotherapeuten kunnen patiënten en hun verzorgers voorzien van educatieve informatie over Parkinson, strategieën voor zelfmanagement en tips voor het omgaan met specifieke symptomen in het dagelijks leven.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons