Qualiview score

Oedeem

Oedeem

Heb jij last van opgezette handen, voeten of enkels? Vocht vasthouden kan zorgen voor een zwaar, gespannen of zelfs (tintelend) pijnlijk gevoel. Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. De ophoping van weefselvocht, het zogenoemde ‘vocht vasthouden’, geeft een zichtbare zwelling. Dikke enkels na een warme dag zijn een bekend voorbeeld van oedeem. Herken jij deze klachten? Maak gerust een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten, gespecialiseerd in oedeemtherapie.

Hoe ontstaat oedeem?

Vocht hoopt zich op als er een storing in het lymfsysteem zit. Het lymfsysteem voert vocht uit alle delen van het lichaam op tijd af naar de nieren, zodat we het kwijt kunnen raken. Het is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan in de huid. Op belangrijke punten, zoals in de oksels en lies, bevinden zich belangrijke knooppunten of afvoerkruispunten: de lymfknopen. Als deze knopen niet goed (meer) werken of zijn verwijderd, kan het vocht niet goed meer weg. Jij kunt last krijgen van oedeem bij warmte, vermoeidheid, sportletsel, huidafwijkingen, verwijdering van lymfeklieren, trombose of overgewicht.

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. De ophoping van weefselvocht, het zogenoemde ‘vocht vasthouden’, geeft een zichtbare zwelling. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in ledematen. Door met een vinger op de plek te drukken, kan jij het makkelijk zien. Wanneer jij jouw vinger weghaalt, zal er even een klein kuiltje zichtbaar blijven. Na een nacht slapen met bijvoorbeeld de benen omhoog, zal het vocht weer verdwijnen. Wanneer het vocht niet of nauwelijks verdwijnt kan er sprake zijn van lymfoedeem.

Oedeemtherapie

Beide vormen, zowel oedeem als lymfoedeem zijn goed te behandelen met fysiotherapie. Jij volgt oedeemtherapie bij een gespecialiseerd oedeemtherapeut. De behandeling bestaat uit een soort massage (manuele lymfedrainage) die er voor zorgt dat het vocht wordt afgevoerd. Omdat er iets in het afvoersysteem voor vocht niet goed loopt, kan het even duren voordat jij blijvend resultaat ziet. Toch kan één behandeling al wel een verschil maken. Na de behandeling volgen nog een aantal controlesessies en krijg jij oefeningen en leefregels mee. Ook deze leefregels zijn belangrijk voor het verdere verloop van de klachten.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons