Qualiview score

Nekpijn

Nekpijn

Na rugpijn is nekpijn de meest voorkomende lichamelijke klacht. De pijn komt vaak uit de banden, spieren of kleine gewrichten in de nek. Over het algemeen ontstaan nekklachten door een verkeerde houding of een verkeerde beweging. Pijn in de nek straalt vaak uit naar schouders, armen, rug of het hoofd. Het omkijken kan dan bijvoorbeeld pijnlijk zijn of moeizamer gaan. Klachten aan de nek kunnen daardoor ook een oorzaak zijn van hoofdpijn, schouderpijn of duizeligheid. Meestal verdwijnt de pijn binnen een aantal weken vanzelf, maar om het herstel te bevorderen, kan jij de fysio- of manueel therapeut raadplegen. De therapeut geeft advies over de belastbaarheid van jouw nek en kijkt naar de oorzaak zodat jij klachten in de toekomst kunt voorkomen. Ook kan de therapeut de nek behandelen en oefeningen meegeven om de klachten zo snel mogelijk te verminderen.

Oorzaken nekpijn

Een verkeerde houding is een veel voorkomende oorzaak van nekklachten. Bijvoorbeeld als jij verkeerd achter jouw computer zit of veel eenzijdig werk doet, waarbij jij jouw nek te veel belast. Door de verkeerde houding moet jouw nek zich extra inspannen waardoor nek- en schouderspieren overbelast raken. Ook vermoeidheid, spanning en stress en nekklachten door een trauma, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk, kunnen een oorzaak zijn van jouw nekklachten. Acute nekpijn komt vaak door een verkeerde beweging. Nekartrose of een nekhernia kunnen ook voor langdurige nekklachten zorgen. Ook na een val of stoot, bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar ook buiten het sporten om kan het de nekklachten veroorzaken.

Nekpijn in het dagelijks leven wordt grotendeels veroorzaakt door spierknopen in de nekspieren. Spierknopen worden ook wel triggerpoints genoemd. Dit is een verharding in de spieren die niet meer ontspannen.

Triggerpoints ontstaan uit overbelasting of blessures en kunnen nekpijn veroorzaken. Een fysiotherapeut kan vaststellen of jij triggerpoints hebt die voor nekpijn zorgen.

Symptomen van nekpijn zijn:

  • Plotselinge pijn in de nek
  • Een hevige of zeurende pijn, wat ervoor zorgt dat bepaalde bewegingen niet meer mogelijk zijn
  • Een stijf gevoel in de nek die kan uitstralen naar het hoofd, schouder of arm

Nekpijn en fysiotherapie

Afhankelijk van jouw nekklachten bepaalt een fysiotherapeut tijdens de intake welke vorm jij het beste kan ondersteunen bij de behandeling van jouw klachten. Dit zijn de behandelingen kunnen tot de mogelijkheden behoren:

  • Algemene fysiotherapie
  • Manuele therapie

Ook wordt dry needling soms aanvullend ingezet om de overbelaste spieren snel weer te laten ontspannen. De therapeut bespreekt uiteraard vooraf met jou of jij hiervoor open staat. De fysiotherapeut zal samen met jou een stappenplan opstellen om te kijken welke activiteiten/handelingen jij in welk termijn weer kunt oppakken. Dry needling kan helpen, met een naald prikt de fysiotherapeut in de spier waarna de spier zich ontspant. Dry needling heeft vrijwel direct effect, de nekklachten wordt minder na één behandeling.

Specialismes die kunnen helpen

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons