Qualiview score

Kruisbandblessure

Kruisbandblessure

Als sporter wil je niets liever dan zo snel mogelijk weer up & running te zijn. Een kruisbandblessure kun je dan niet gebruiken. Helaas komt een kruisbandblessure veel voor, zeker bij contactsporten. Er zijn wel verschillende gradaties van een kruisbandblessure. Het is bij een kruisbandblessure altijd aan te raden om een fysiotherapie afspraak in te plannen.

In de knie heb je zowel aan de voor- en achterkant een kruisband. Hoewel deze beiden even sterk zijn, komt een blessure aan de voorste kruisband het meeste voor. De kruisband zorgt ervoor dat er beperkte beweging mogelijk is. Een kruisbandblessure kan variëren van milde klachten naar ernstige klachten. De (sport)fysotherapeuten van FYSIO Eibergen kunnen voor jou beoordelen wat de beste stap is naar een spoedig herstel.

Wat zijn de oorzaken van een kruisbandblessure?

Een kruisbandblessure komt het meeste voor bij contactsporten, zoals voetbal en judo. Door een onnatuurlijke beweging zoals een draaiing, een sprong of als er heel veel kracht op de knie komt kan er een scheurtje ontstaan in de kruisband. Ook een ongeluk of val kan zorgen voor een scheur in de kruisband.

Welke klachten komen voor bij een kruisbandblessure?

Je herkent een kruisbandblessure door de klachten erbij komen kijken. Een kruisbandblessure kun je indelen in drie gradaties.

  • Gradatie 1 is de verrekking. Dit gebeurt vaak door verstapping. De volgende dag is je knie vaak iets dikker, maar blijft je knie stabiel. Jouw knie voelt wel langere tijd pijnlijk aan, maar daar kan fysiotherapie je goed bij helpen.
  • Gradatie 2 is een gedeeltelijke scheur. Je herkent deze gradatie doordat je knie dik wordt en instabiel aanvoelt. Dit is een blessure waarbij wij je echt aanbevelen om een fysiotherapie afspraak te maken.
  • Gradatie 3 is de ergste vorm van kruisbandletsel. Hierbij is jouw kruisband in z’n geheel doorgescheurd. Je herkent deze blessure doordat je knie vrijwel direct dik en instabiel aanvoelt. Vaak hoor je jouw kruisband letterlijk knappen. In het ergste geval zijn ook je meniscus en de mediale band kapot. Bij gradatie 3 moet je eerst geopereerd worden.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een kruisbandblessure?

Jouw fysiotherapeut stelt eerst gerichte vragen en verricht een lichamelijk onderzoek. Dit lichamelijk onderzoek bestaat uit het beoordelen van de stabiliteit. Mochten de klachten dusdanig ernstig zijn, kan er worden gekozen voor een verwijzing om een MRI-scan te maken. Een MRI-scan kan ook vaststellen of er ander letsel is.

Het behandeltraject van de kruisbandblessure is verschillend. Dit is afhankelijk van de ernst van jouw kruisbandblessure. Als het gaat om een milde blessure (gradatie 1 en 2) kan de functie van de knie worden hersteld middels oefentherapie en (sport)fysiotherapie. Als een operatie noodzakelijk blijkt te zijn (gradatie 3), kun je ook bij FYSIO Eibergen terecht voor een revalidatietraject na de operatie. Dit is belangrijk om de beweeglijkheid en kracht van jouw knie op te bouwen.

Specialismes die kunnen helpen

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons