Qualiview score

Knieartrose

Knieartrose

Jouw bovenbeen en onderbeen worden verbonden door het kniegewricht. Op de uiteinden van dit gewricht zit een laagje kraakbeen. Bij artrose is dit laagje kraakbeen minder dik. Hierdoor kan het gewricht pijn doen en is het minder beweeglijk. Als kraakbeen eenmaal weg is, groeit het niet meer terug. Artrose wordt vaak verward met slijtage, maar dit zijn toch twee verschillende klachten. Bij slijtage neemt alleen de hoeveelheid van het gewrichtskraakbeen af, maar is er geen structuurverandering. Artrose is een op zichzelf staande reumatische aandoening en heeft vooral met ouderdom te maken.

Wat zijn de oorzaken van knieartrose?

Artrose komt voornamelijk voor bij oudere mensen, mensen met overgewicht, topsporters en mensen met zwaar lichamelijk werk. Het is ook gebleken dat het erfelijk is. Artrose kan ook ontstaan als gevolg van een andere lichamelijke aandoening zoals bijvoorbeeld: een infectie van het gewricht, ernstige ontsteking van het gewricht door reuma of door beschadiging door bestraling.

Welke klachten heb je bij knieartrose?

Over het algemeen zijn de klachten bij knieartrose hetzelfde. Bij knieartrose kan er sprake zijn van een afname van beweeglijkheid en die knie kan stijf aanvoelen. De knie doet pijn en dit kan ontstaan bij extra belasting. Wanneer je opstaat of loopt heb je last van instabiliteit en kan je een krakend geluid horen. Daarnaast kan je last hebben van vermoeidheid.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij knieartrose?

Als je artrose hebt is het belangrijk om in beweging te blijven. Onder begeleiding van een oefen- of geriatriefysiotherapeut kan jij bij FYSIO Eibergen bewegen. De fysiotherapeut kan jou advies geven over de soort oefeningen. Het is ook belangrijk om regelmatig af te wisselen van activiteiten. Als je regelmatig in beweging blijft houd je de spieren sterk. Wandelen en fietsen zijn voorbeelden die zeer geschikt zijn om in beweging te blijven als je last hebt van artrose.

Specialismes die kunnen helpen

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons