Qualiview score

Heup- of knieprothese

Heup- of knieprothese

De laatste jaren is het aantal mensen dat een Totale Knie Prothese (TKP) of een Totale Heup Prothese (THP) heeft gekregen fors gestegen. Door middel van snelle revalidatieprotocollen gaan veel patiënten al binnen 4 tot 5 dagen na de operatie weer naar huis. Meestal is deze opnameduur en begeleiding van de fysiotherapeut voldoende en ondervind jij geen problemen bij het terugkeren naar de thuissituatie. Gedurende de revalidatie die na de operatie start is het belangrijk dat jij onder begeleiding van de fysiotherapeut weer langzaam begint met bewegen en jouw belastbaarheid opbouwt.

Waarom een nieuwe heup- of knieprothese?

Een nieuwe heup- of knieprothese, ook wel bekend als totale heupvervanging (THP) of totale knievervanging (TKP), is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om ernstige gewrichtsschade te corrigeren, meestal veroorzaakt door aandoeningen zoals artrose of letsel. Tijdens een THP wordt het beschadigde heupgewricht vervangen door een kunstmatige prothese, terwijl bij een TKP het beschadigde kniegewricht wordt vervangen. Deze ingrepen worden uitgevoerd om pijn te verlichten, de mobiliteit te verbeteren en de kwaliteit van leven te herstellen voor mensen die ernstige gewrichtsslijtage ervaren.

Fysiotherapeutische revalidatieproces

Het intensieve fysiotherapeutische revalidatieproces na een THP of TKP is gericht op het maximaliseren van de functionele resultaten en het bevorderen van een snel herstel. Dit proces begint meestal direct na de operatie en kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de individuele behoeften en de ernst van de aandoening. Fysiotherapeuten spelen een cruciale rol bij het begeleiden van patiënten door dit proces, waarbij ze een gepersonaliseerd behandelplan opstellen op basis van de specifieke behoeften en doelen van elke patiënt.

Inhoud behandelingen

Het fysiotherapeutische revalidatieproces omvat doorgaans mobilisatieoefeningen, krachttraining, loop- en balanstraining, pijnmanagementtechnieken en educatie over de juiste postoperatieve zorg. Patiënten worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan hun herstel door regelmatig oefeningen te doen, de aanbevolen activiteitenbeperkingen te volgen en eventuele zorgen of complicaties met hun fysiotherapeut te bespreken. Door deze intensieve aanpak kunnen patiënten hun mobiliteit en functionaliteit geleidelijk herstellen en terugkeren naar een actieve levensstijl na een nieuwe heup- of knieprothese.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons