Qualiview score

Hart-en longklachten

Hart-en longklachten

Naarmate jij ouder wordt kan jij steeds meer te maken krijgen met hart- en longklachten. Deze klachten komen heel vaak voor en zijn over het algemeen niet te genezen. Wel kunnen wij deze klachten behandelen om verergering zoveel mogelijk te voorkomen. Hart- en longziekten kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van jouw leven, maar ook op de mensen in jouw omgeving.

Hartklachten waar fysiotherapie bij kan helpen

Er zijn veel verschillende soorten hartklachten, namelijk:

  • Aderverkalking (atherosclerose). Een toenemende vernauwing van de slagaders. Het is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van een beroerte, etalagebenen en een hartinfarct/hartaanval. In eerste instantie treden er geen klachten op. Na een tijd voel jij pijn op de borst, meestal bij inspanning. Als een kransslagader volledig afgesloten raakt, kan er een hartaanval ontstaan.
  • Hoge bloeddruk (hypertensie). Eén op de vijf volwassenen heeft van zichzelf een hoge bloeddruk. Het verraderlijke hiervan is dat het nauwelijks symptomen heeft, of ze zijn slecht te herleiden naar een te hoge bloeddruk, zoals hoofdpijn en neusbloedingen. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
  • Pijn op de borst (angina pectoris). Deze pijn ontstaat vaak bij inspanning en wordt veroorzaakt door een tijdelijk tekort in de bloedtoevoer van het hart. Hierbij kan jij onder andere last hebben van duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid en overmatig zweten.
  • Hartinfarct. Dit ontstaat wanneer er een bloedvat van het hart plotseling wordt afgesloten. Wanneer jij een hartinfarct hebt, voel jij een drukkende pijn op de borst. Deze kan pijn kan uitstralen naar de armen, hals, kaak, maag of schouderbladen.

Longaandoeningen waar fysiotherapie bij kan helpen

Voorbeelden van longklachten zijn:

  • Astma. Een chronische ontsteking van de longen waarbij jouw longen erg slecht reageren op externe prikkels zoals rook, stof of uitlaatgassen. Naarmate jij ouder wordt nemen de klachten af.
  • Bronchitis. Jij krijgt bronchitis door bacteriën en virussen in jouw bronchiën (de kleinste vertakkingen in de longen) wat een ontsteking veroorzaakt. Hierdoor maak jij meer slijm aan om de virussen op te ruimen. Tevens kan jij last hebben van een droge hoest.
  • COPD. Een chronische longziekte waarbij jouw longen beschadigd zijn. Ademen is lastig en jij hebt minder energie. Dagelijkse handelingen zoals traplopen, schoonmaken of aankleden kunnen heel lastig worden omdat jij snel buiten adem bent.

Fysiotherapie bij hart- en longklachten

Fysiotherapie kan een uitkomst bieden als jij last hebt van bovengenoemde aandoeningen. Wij richten onze behandeling op het verbeteren van jouw inspanningsvermogen. Daarnaast trainen wij de spierkracht van jouw ademspieren, armen, benen en romp. Het doel hiervan is om jouw ademhaling, moeheid en pijn te verbeteren. Afhankelijk van jouw klachten kiezen wij een geschikt plan. Daarnaast stellen wij een persoonlijk behandelplan voor jou op.

Specialismes die kunnen helpen

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons