Qualiview score

Gescheurde meniscus

Gescheurde meniscus

De knie heeft aan de binnen- en buitenkant een meniscus. In de meniscus kan een een scheurtje ontstaan. De meniscus vangt schokken op, zorgen voor een soepele beweging en stabiliteit. Wanneer jouw meniscus gescheurd is, kan dat zorgen voor pijn en zwelling van de knie.

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde meniscus?

Er zijn verschillende oorzaken voor een gescheurde meniscus. Het komt vaak voor bij contactsporten. Doordat men een verkeerde draaibeweging maakt kan er een scheur ontstaan. Ook als er sprake is van een ongeval kan de meniscus scheuren.

Een gescheurde meniscus staat bekend als ‘voetbalknie’. Onder de voetballers is dit een veel voorkomende blessure. Bij FYSIO Eibergen wordt er sportspecifieke fysiotherapie aangeboden, door de hiervoor opgeleide (sport)fysiotherapeuten. Zij kunnen jou behandelen met het oog op dat jij weer snel het veld op kan.

De scheur kan ook geleidelijk ontstaan. Dit kan ontstaan bij verminderde stabiliteit van de kniebanden, de afname van de kwaliteit van de meniscus, een afname van de kwaliteit van het kraakbeen.

Wat zijn de symptomen van een gescheurde meniscus?

Wanneer jouw meniscus is gescheurd kan het zijn dat op het moment zelf sprake was van een scheurend gevoel. De knie kan vervolgens gezwollen raken. De knie zelf doet ook pijn en je kan het gevoel hebben dat je knie ‘op slot’ zit. Ook kan jouw been niet meer strekken.

Fysiotherapie bij een gescheurde meniscus

Door een lichamelijk onderzoek bij één van onze fysiotherapeuten kan worden vastgesteld of de meniscus inderdaad gescheurd is. Gelukkig kan een gescheurde meniscus goed worden behandeld zonder operatie. De fysiotherapeut zal naar aanleiding van de ernst van de klacht een behandelplan opstellen. Tijdens het behandeltraject zal er door oefentherapie op getraind worden om zo spoedig mogelijk te herstellen. Hierbij wordt rekening gehouden met jouw levenswijze en zal er getraind worden om weer terug te keren naar jouw gebruikelijke activiteiten en als het nodig is, deze verbeteren.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons