Qualiview score

Enkelklachten

Enkelklachten

Voor jij het weet, is het al gebeurd: Jij verzwikt jouw enkel. Vaak is het pijnlijk en vooral ook erg onhandig. Het doet zeer en jij bent met een dikke, opgezwollen enkel meteen een stuk minder mobiel. Ben jij er op tijd bij, dan kan het intapen van jouw enkel helpen om de zwelling en pijn te verminderen. In een later stadium kan jij werken aan kracht, coördinatie en wendbaarheid van jouw enkel.

Wat is een verzwikte of verstuikte enkel?

Jouw voet kantelt naar binnen en het onder been kantelt juist naar buiten of anders om. De spieren en de spierbanden -de enkelbanden- komen flink op spanning te staan. Bij een lichte verzwikking overstrek jij de spieren of de banden en heb jij geen scheurtjes in jouw bloedvaten. Jij krijgt een dikke enkel, maar meestal kleurt jouw enkel niet blauw. Bij een forse verzwikking kan het geheel van spieren en banden, het kapselbandapparaat, ook inscheuren of volledig scheuren. Jij krijgt een flinke zwelling aan jouw enkel, de enkel wordt blauw en warm.

Klachten bij een verzwikte of verstuikte enkel

Klachten die kunnen ontstaan bij een verzwikte of verstuikte enkel zijn pijn aan jouw enkel of aan de buitenkant van jouw enkel, pijn wanneer jij op jouw enkel leunt, krachtvermindering, een slap gevoel en instabiliteit in jouw enkel. Symptomen waaraan jij een verzwikte over verstuikte enkel kunt herkennen zijn een zwelling, rode of blauwe verkleuring en een warm of zwaar gevoel.

Hoe kan jij een enkelblessure voorkomen?

Ga jij wandelen, trainen of sporten in de buitenlucht? Bedenk dan dat de kans op verzwikking groter is op een onstabiele ondergrond, zoals mul zand, bosgrond, gladheid, etc. Zorg bij deze ondergrond voor een goede warming up of bouw de belasting rustig op wanneer jij vaker wilt trainen op onverharde paden.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons