Qualiview score

Draaiduizeligheid (BPPD)

Draaiduizeligheid (BPPD)

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) wordt gekenmerkt door een acute draaiduizeligheid die wordt veroorzaakt door bewegingen. Vaak wordt het duizelige gevoel veroorzaakt als jij (snel) gaat liggen of opstaat. Een duizelig gevoel komt in de meeste gevallen voor in combinatie met misselijkheid. De klachten duren op het moment zelf maar kort, maar kunnen enkele weken tot maanden regelmatig terugkomen bij het bewegen. Draaiduizeligheid is goed te behandelen door de fysiotherapeut met houdingsoefeningen die ervoor zorgen dat jij sneller van jouw klachten bent verholpen.

Wat veroorzaakt draaiduizeligheid?

Hoe draaiduizeligheid precies wordt veroorzaakt, is niet bekend. Er wordt gedacht dat loszittende oorsteentjes door snelle bewegingen van het lichaam neerslaan op zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Hierdoor ontstaat een tijdelijk gevoel van draaiduizeligheid en instabiliteit. Vaak treden de klachten op na een operatie aan het oor, een ontsteking of na langdurige bedrust.

Heb ik last van draaiduizeligheid?

Draaiduizeligheid is lastig vast te stellen, omdat de klachten vaak minder dan een minuut aanhouden. Het kan zijn dat jij last hebt van draaiduizeligheid wanneer beweging van het hoofd klachten zoals duizeligheid, instabiliteit en misselijkheid veroorzaakt. Een fysiotherapeut kan een aantal tests uitvoeren waarbij gekeken wordt of specifieke bewegingen met het hoofd deze symptomen opwekken.

Behandeling draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid gaat vaak spontaan over na een aantal weken of maanden. Door middel van verschillende behandelingen kan herstel worden bevorderd. Houdingsoefeningen waarbij de fysiotherapeut jou begeleidt is één van deze behandelingen. Een serie van oefeningen is gericht op het terugbrengen van de loszittende oorsteentjes zodat jij geen duizeligheid meer ondervindt.

Specialismes die kunnen helpen

Heb je een vraag?

Neem gerust contact op, mail je vraag naar info@fysio-eibergen.nl of neem contact op via T 0545 – 472443. We helpen je graag verder.

Maak een afspraak
App ons

App ons